Sabtu, 1 Julai 2017

Daging Masak Paprik


Sumber Resipi :
Ain Arina
Bahan-bahan :

Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Serai (diketuk)
Cili kering (diblender)
Daging @ ayam
Sos cili
Daun limau purut
Garam
Lobak merah (dipotong)
Kubis bunga (dipotong)
Sonak jagung (dipotong)
Kacang panjang (dipotong)
Cabai melaka (jika perlu)
Bawang besar (potong bulat)
Air


Cara Membuatnya :

1. Goreng bawang merah, bawang putih dan serai sehingga kuning.

2. Kemudian masukkan cili kering yang telah diblender.

3. Biarkan cili kering masak seketika dan masukkan daging.

4. Masak hingga daging empuk.

5. Masukkan sos cili secukupnya dan daun limau purut.

6. Masukkan garam, lobak merah, bunga kubis, kacang panjang dan sonak jagung.

7. Biarkan sayur empuk dan jika mahu masakan lebih pedas masukkan cabai melaka.

8. Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dipotong bulat.

9. Biarkan sekejap dan tutup api.

10. Sedia dihidang untuk santapan seisi keluarga.


Nota :

Tak perlu letak gula kerana sos cili sudah manis.

Rabu, 28 Jun 2017

Udang Goreng Kicap Manis

Udang Goreng Kicap Manis

Udang Goreng Kicap Manis
Sumber Resipi :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Udang
Bawang besar
Cabai melaka
Kicap manis
Garam @ sos tiram


Cara Membuatnya :

1. Panaskan sedikit minyak, goreng udang, bawang besar dan cabai melaka.

2. Tuangkan kicap dan sos tiram secukupnya.

3. Goreng hingga udang masak dan sedia untuk dihidang.


Nota :

Jika masukkan sos tiram dalam masakan ini, tidak perlu masukkan garam lagi.

Isnin, 26 Jun 2017

Masak Tumis Kerang

Masak Tumis Kerang

Masak Tumis Kerang
Sumber Resipi :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Kerang
20 tangkai cili kering (diblender)
Asam jawa
Gula dan garam
Bawang besar (dihiris)


Cara Membuatnya :

1. Rebus kerang hingga masak dan buang kulitnya.

2. Panaskan sedikit minyak, tumis cili yang telah dikisar.

3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam.

4. Masak sehingga pecah minyak.

5. Kemudian masukkan kerang yang telah dibuang kulit.

6. Kacaukan ia sebentar dan baru masukkan bawang besar.

7. Tutup api dan sedia untuk dinikmati.