Ahad, 7 Februari 2016

Bubur Pelangi

Bubur Pelangi

Bubur Pelangi

Bahan-bahan :

Cha cha
Gula merah
Daun pandan
Santan (dari satu biji kelapa)
Sedikit susu pekat
Secubit garam


Cara Membuatnya :

Rebus chacha bagi lembut dan tapiskan.

Rebus gula merah bersama sedikit air dan daun pandan.

Apabila sudah mendidih, tapis dan masukkan dalam periuk lain.

Masukkan santan dan juga  sedikit susu pekat.

Biarkan  mendidih dan masukkan cha cha tadi dan sedikit garam.

Masak hingga mendidih dan tutup api.

Jumaat, 1 Januari 2016

Kek Kelapa Pelangi



Bahan-bahan :

3 cawan marjerin
2 cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
6 biji telur
3 cawan kelapa parut tidak terlalu tua (digoreng sebentar)
1 sudu besar baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna yang disukai


Cara Membuatnya :

1. Pukul gula bersama marjerin hingga kembang.

2. Kemudian, masukkan esen vanila.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau lagi.

4. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

5. Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit demi sedikit.

6. Akhir sekali, masukkan kelapa parut.

7. Asingkan adunan kepada beberapa bahagian.

8. Tuangkan pewarna yang disukai.

9. Sapukan loyang dengan sedikit marjerin.

10. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingg masak.

Sabtu, 19 Disember 2015

Bubur Nasi Simple

Bubur Nasi Simple

Bahan-bahan :

Beras
Bawang merah (dihiris)
Bawang putih (dihiris)
Halia (dihiris)
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Serai
Santan
Udang
Lobak merah
Secubit jintan manis
Lada hitam


Cara Membuatnya :

1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kuning.

2. Tumiskan juga bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan halia.

3. Masukkan air, beras dan juga serai.

4. Biarkan sehingga mendidih.

5. Masukkan lobak merah, udang, santan dan kacau.

6. Apabila sudah menjadi kanji, masukkan jintan manis dan lada hitam.

7. Tutup api dan sedia untuk dihidang.