Jumaat, 11 September 2015

Bihun Sup Tumis Darat

Bihun Sup Tumis Darat
Sumber Resipi :
Ain Aleesya


Bahan Untuk Membuat Bihun Sup Tumis Darat :

Perencah sup
Serbuk lada
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Ayam
Ubi kentang
Bawang merah
Bawang putih
Halia


Cara Memasak Bihun Sup Tumis Darat :

1. Bancuh perencah sup di dalam periuk dan masukkan sedikit serbuk lada.

2. Letakkan juga bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.

3. Masak atas api dan masukkan ayam yang dipotong halus.

4. Apabila ayam separuh masak, masukkan ubi kentang dan letakkan air secukupnya.

5. Perasakan dengan garam dan biarkan ayam masak dan ubi empuk.

6. Dalam periuk lain, tumis bawang merah, bawang putih dan halia.

7. Goreng hingga kuning dan naik bau.

8. Masukkan bahan yang ditumis beserta minyaknya ke dalam sup tadi.

9. Kacau hingga sebati dan taburkan daun sup serta daun bawang.

10. Sedia untuk dihidang bersama bihun.


Tips Masakan :

Hidangkan bersama kicap dan cabai melaka yang telah diblender. Pasti akan lebih menyelerakan…

Jumaat, 28 Ogos 2015

Resipi Labu Masak Lemak Kuning

Labu Masak Lemak Kuning
Labu Masak Lemak Kuning
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Labu Masak Lemak Kuning :

1 biji labu
1 ikat pucuk labu
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu makan cili kisar
Serbuk kunyit
1 biji santan kelapa
Garam secukup rasa


Cara Memasak Labu Masak Lemak Kuning :

1. Potong labu bentuk kiub dan rebus sekejap.

2. Pucuk labu disiangkan dahulu duri-durinya.

3. Panaskan santan dalam periuk, masukkan serbuk kunyit, cili kisar, bawang putih dan garam.

4. Kacau perlahan-lahan supaya santan tidak pecah minyak.

5. Kemudian boleh masukan labu tadi.

6. Apabila labu hampir lembut, bolehlah masukkan pucuknya di akhir sekali.

7. Kacaukan sekejap dan tutup api.

8. Sedia untuk dihidangkan.

Khamis, 27 Ogos 2015

Resipi Daging Bakar Cicah Air Asam

Daging Bakar Cicah Air Asam
Daging Bakar Cicah Air Asam
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Daging Bakar :

Setengah kg daging lembu
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1 inci halia*
1 sudu lada hitam*
Gula dan garam
Sedikit serbuk kunyit


Cara Memasak Daging Bakar :

1. Tumbuk kasar semua bahan bertanda* dan perap bersama daging selama 1 hingga ke 2 jam. Lagi lama perap lagi sedap rasanya.

2. Daging boleh potong besar-besar dan nanti lepas bakar baru potong nipis-nipis.

3. Kemudian boleh bakar daging dalam ketuhar atau guna pemanggang ajaib sehingga daging masak.

4. Jika bakar menggunakan pemanggang ajaib, gunakan api perlahan untuk memasak agar daging masak sempurna.

5. Akhir sekali daging bolehlah dipotong nipis-nipis.



Bahan Untuk Membuat Air Asam :

1 biji bawang besar
1 biji tomato
1 biji cili merah
5 tangkai cili padi (jika suka pedas boleh tambah lagi)
Sedikit belacan
Sedikit garam
Air asam jawa
Limau nipis


Cara Membuat Air Asam :

1. Potong halus semua bahan.

2. Kemudian bancuh belacan bersama air asam jawa.

3. Masukkan sedikit garam dan campur bersama semua bahan yang telah dihiris tadi.

4. Akhir sekali perah sedikit air limau nipis.

5. Siap dan hidang bersama daging bakar.