Rabu, 12 Ogos 2015

Resipi Kerang Masak Lemak Kuning

Kerang Masak Lemak Kuning

Kerang Masak Lemak Kuning
Oleh : Salina Ismail



Bahan Untuk Membuat Kerang Masak Lemak Kuning :

1 kg kerang (cuci bersih)
1 biji santan kelapa
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
5 biji cili padi*
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit
Gula dan garam secukup rasa



Cara Memasak Kerang Masak Lemak Kuning :

1. Kisar semua bahan yang bertanda * hingga lumat.

2. Masukkan dalam periuk atau kuali. Lebih mudah menggunakan kuali kerana senang untuk dikacau.

3. Buka api, masak bahan yang dikisar hingga naik bau.

4. Kemudian boleh masukkan santan, serai, daun kunyit, gula dan garam.

5. Kuah kena sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah minyak dan masak dengan api sederhana.

6. Apabila santan sudah mendidih boleh masukkan kerang yang telah dibersihkan.

7. Masak dengan lama sedikit anggaran masa selama 15 minit agar kulit kerang mudah terbuka dan senang untuk dikopek nanti.

8. Sedia untuk dihidang dan selamat menjamu selera :)

Isnin, 10 Ogos 2015

Resipi Laksa Utara

Laksa Utara
Laksa Utara
Oleh : Salina Ismail

Bahan Membuat Laksa Utara


Bahan Untuk Membuat Laksa Utara :

1 kg ikan sardin
1 bungkus laksa kering
15 keping asam gelugur
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
Belacan (saiz besar ibu jari)
1 genggam daun kesum
4 kuntum bunga kantan
Garam dan serbuk perasa


Bahan-bahan Hiasan :

Timun*
Daun salad*
Bawang besar*
Cili padi*
Cili merah*
Limau kerisik
Telur rebus
Petis udang/otak udang
Semua bahan bertanda * dihiris nipis


Cara Memasak Laksa Utara :

1. Laksa kering perlu direndam terlebih dahulu lebih kurang 3 hingga 4 jam.

2. Kemudian direbus sampai lembut dan ditoskan airnya. Boleh juga rebus dalam rice cooker kerana senang dan cepat masak.

3. Siram dengan air semasa proses mengtoskan laksa agar dapat membuang kanji-kanji yang berlebihan.

4. Bersihkan ikan, kemudian rebus ikan bersama asam gelugur hingga ikan masak.

5. Kemudian asingkan isi dan tulang ikan. Isi ikan perlu dikisar tapi jangan terlalu lumat. Tulang ikan juga dikisar dan kemudian ditapis.

6. Guna air rebusan ikan tadi bersama asam gelugur, masuk isi ikan dan air tulang ikan di dalam periuk.

7. Kisar cili kering bersama belacan dan bawang besar, masukkan sekali dalam kuah.

8. Kisar juga 2 kuntum bunga kantan untuk dapatkan bau kuah yang sedap.

9. Masukkan juga daun kesum dan belah 2 kuntum lagi bunga kantan.

10. Masukkan air secukupnya untuk sebatikan kuah.

11. Akhir sekali boleh masuk garam dan serbuk perasa.

12. Tunggu sehingga kuah mendidih dan betul-betul masak, rasa garam dan masam kuahnya.

13. Kalau suka masam boleh tambahkan sedikit perahan air asam jawa.

14. Siap dan boleh dihidangkan bersama bahan-bahan hirisan tadi.

Ahad, 9 Ogos 2015

Resipi Udang Galah Goreng Pedas

Udang Galah Goreng Pedas
Udang Galah Goreng Pedas
Oleh : Salina Ismail


Bahan Untuk Membuat Udang Galah Goreng Pedas :

2 ekor udang galah saiz besar
Minyak masak
Garam
Serbuk kunyit
2 ulas bawang putih (diketuk)
2 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu serbuk cukup rasa maggi
Sedikit gula
Sedikit air


Cara Memasak Udang Galah Goreng Pedas :

1. Udang galah dibersihkan dan digaul dengan sedikit garam dan kunyit, kemudian di goreng terlebih dahulu sehingga udang masak.

2. Dalam kuali lain, ambil 3 sudu makan minyak gorengan udang tadi, tumis bawang putih hingga terbit bau.

3. Kemudian boleh masuk cili kisar, lebih kurang 5 minit boleh masukkan sos cili, sos tomato, gula, garam dan serbuk cukup rasa maggi.

4. Kacaukan sekejap dan boleh masuk sedikit air.

5. Seimbangkan rasa dan boleh masukkan udang goreng tadi.

6. Siap dan sedia untuk dihidang.