Sabtu, 13 Jun 2015

Pengat Pisang

Pengat Pisang

Bahan-bahan :

Pisang (dipotong menyerong)
Gula melaka
Gula pasir
Secubit garam
Biji sagu
Santan
Daun pandan (diikat)


Cara Membuatnya :

1. Masukkan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan ke dalam periuk.

2. Masak sehingga gula melaka larut dan mendidih dengan api perlahan.

3. Masukkan pisang dan biji sagu. Biarkan hingga sagu masak. Tutup api.

4. Sedia untuk dihidangkan.

Isnin, 13 April 2015

Kek Pelangi

Kek Pelangi

Bahan-bahan :

1 ½ cawan marjerin
1 ½ cawan gula halus
2 ½ cawan tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
Pewarna merah, hijau dan kuning.


Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega dengan gula sehingga kembang.

2. Seterusnya, masukkan esen vanilla.

3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.

4. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan.

5. Kacau hingga sebati.

6. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.

7. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin terlebih dahulu.

8. Tuangkan adunan kek dan bakar sehingga masak.

9. Sedia untuk dinikmati.

Sabtu, 4 April 2015

Puding Roti Gardenia

Puding Roti Gardenia

Puding Roti Gardenia

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya

Bahan-bahan :

1 bungkus agar-agar
2 biji telur merah
1 tin susu cair
4 keping roti Gardenia
7 cawan air
2 1/2 gula pasir
Daun pandan
Pewarna merah dan hijau


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar bersama daun pandan hingga hancur.

2. Kemudian masukkan gula.

3. Dalam bekas lain, roti direndam bersama susu cair dan dilenyekkan.

4. Apabila gula hancur, masukkan susu dan roti yang dilenyek tadi. Kacau sebentar.

5. Kemudian, masukkan kuning telur dan kacau lagi. Tutup api.

6. Asingkan kepada 3 bekas iaitu untuk susu (asal), merah dan juga hijau.

7. Biarkan suam dan masukkan dalam acuan secara berselang-seli.

8. Mula dari tengah acuan, masukkan warna asal iaitu susu, warna hijau dan merah. Selang-selikan sehingga habis.

9. Sejukkan di dalam peti sejuk dan bolehlah dipotong.