Khamis, 20 November 2014

Resipi Kuah Rojak

rojak buah-buahan

rojak

Bahan-bahan :

1 botol besar sos cili
1 kg gula
1 kg gula merah
½ kg tepung gandum
½ botol kicap pekat
1 ketul belacan
1 botol kecil otak udang
50 gram cili kering (dikisar)


Cara Membuatnya :

1. Campurkan kesemua bahan di dalam periuk.

2. Masak sehingga mendidih dan pekat seperti yang diinginkan.

3. Tutup api dan tuangkan di dalam botol.

4. Biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais agar ianya tahan lebih lama.

Khamis, 6 November 2014

Ayam Bakar Panas

Ayam Bakar Panas

Ayam Bakar Panas
Bahan-bahan :

1 ekor ayam
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cili kering yang dikisar
Serai
Sedikit minyak


Cara Membuatnya :

1. Potong dan basuh daging ayam sehingga bersih.

2. Campurkan dengan cili, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Gaul hingga rata.

3. Nyalakan unggun api untuk memanggang ayam.

4. Letakkan ayam di atas rak pemanggang.

5. Sapukan sedikit minyak pada permukaan ayam dengan menggunakan serai.

6. Bakar atau panggang sehingga masak.

7. Sedia untuk dinikmati.

Rabu, 15 Oktober 2014

Agar-agar Ovaltine Roti Oat

Agar-agar Ovaltine Roti Oat

Agar-agar Ovaltine Roti Oat

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya

Bahan-bahan :

Agar-agar setengah bungkus
Ovaltine
Susu pekat manis
Gula secukup rasa
Roti Gardenia Wholegrain
Daun Pandan


Cara Membuatnya :

1. Rebus agar-agar sehingga hancur.

2. Masukkan  gula secukup rasa bersama daun pandan.

3.Masuk ovaltine dan susu pekat manis. Biarkan mendidih.

4. Dalam bekas lain, koyakkan roti oat menjadi kepingan kecil.

5. Setelah agar-agar mendidih, tuangkan ke dalam bekas berisi roti tadi.

6. Biarkan sejuk sepenuhnya di dalam peti ais.

7. Sedia untuk dihidang.