Sabtu, 8 April 2017

Burger Malaysia Kak Shela

Burger Malaysia

Bahan-bahan :

6 senduk nasi tepung gandum (anggaran 3 cawan tepung gandum)
1 camca marjerin
1 camca gula
Secubit garam
1 biji telur                     
1 bungkus yis
Air


Cara Membuatnya :

1. Uli semua bahan sehingga doh menjadi lembut.

2. Biarkan ia kembang 2 kali ganda.

3. Apabila sudah kembang, tumbuk-tumbukkan doh.

4. Uli lagi sekali sehingga lembut.

5. Bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang diingini.

6. Biarkan kembang sedikit dan rasa ringan. Kemudian goreng sampai masak.

7. Api jangan terlalu garang takut tidak masak di bahagian dalam.

8. Biarkan sejuk dahulu dan belah untuk masukkan timun dan sambal ikan bilis.

9. Sedia untuk dinikmati bersama keluarga.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan