Sabtu, 3 Disember 2016

Cucur Keria

Cucur Keria

Cucur Keria
Air Tangan :
Ain Arina

Bahan-bahan :

Ubi keledek
Sedikit garam
Tepung gandum secukupnya
Gula


Cara Membuatnya :

1. Kupas dan bersihkan ubi keledek.

2. Rebus ubi keledek hingga empuk dan masukkan sedikit garam.

3. Lenyek ubi hingga hancur dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.

4. Masukkan tepung hingga adunan boleh dibentuk dijadikan gelang.

5. Jangan terlalu lembik atau terlalu keras.

6. Sebelum di letak atas talam, pastikan talam ditabur sedikit tepung dahulu.

7. Kemudian goreng hingga masak.

8. Masak air gula di atas api dan masukkan cucur keria.

9. Gaulkan hingga sekata dan sedia untuk dinikmati.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan