Jumaat, 11 September 2015

Bihun Sup Tumis Darat

Bihun Sup Tumis Darat
Sumber Resipi :
Ain Aleesya


Bahan Untuk Membuat Bihun Sup Tumis Darat :

Perencah sup
Serbuk lada
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Ayam
Ubi kentang
Bawang merah
Bawang putih
Halia


Cara Memasak Bihun Sup Tumis Darat :

1. Bancuh perencah sup di dalam periuk dan masukkan sedikit serbuk lada.

2. Letakkan juga bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.

3. Masak atas api dan masukkan ayam yang dipotong halus.

4. Apabila ayam separuh masak, masukkan ubi kentang dan letakkan air secukupnya.

5. Perasakan dengan garam dan biarkan ayam masak dan ubi empuk.

6. Dalam periuk lain, tumis bawang merah, bawang putih dan halia.

7. Goreng hingga kuning dan naik bau.

8. Masukkan bahan yang ditumis beserta minyaknya ke dalam sup tadi.

9. Kacau hingga sebati dan taburkan daun sup serta daun bawang.

10. Sedia untuk dihidang bersama bihun.


Tips Masakan :

Hidangkan bersama kicap dan cabai melaka yang telah diblender. Pasti akan lebih menyelerakan…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan