Jumaat, 14 Ogos 2015

Resipi Nasi Goreng Udang

Nasi Goreng Udang
Nasi Goreng Udang
Oleh : Salina Ismail



Bahan Untuk Membuat Nasi Goreng Udang :

4 ekor udang besar (dicuci bersih, perap sekejap dengan sedikit serbuk cukup rasa maggi)
3 ekor sotong (potong bulat, rendam dalam air panas sekejap dan toskan)
2 cawan nasi putih (dihancurkan)
4 sudu minyak masak
2 biji telur ayam
2 ulas bawang putih (diketuk)
3 biji cili padi (diketuk)
Sayur sawi, kobis dan lobak merah
1 sudu cili kisar
1 sudu kicap manis
2 sudu sos tiram
1 sudu serbuk cukup rasa maggi


Cara Memasak Nasi Goreng Udang :

1. Panaskan minyak dalam kuali, pecah 2 biji telur dan kacau-kacau hingga telur masak hancur. Kemudian angkat telur dan ketepikan.

2. Guna minyak yang sama, goreng udang hingga masak, angkat dan ketepikan.

3. Dalam kuali yang sama juga, masukkan bawang putih yang diketuk.

4. Goreng hingga naik bau dan masukkan sotong, batang sawi, cili padi dan lobak merah. Kacaukan sekejap.

5. Kemudian boleh masukkan cili kisar dan kacaukan sekejap.

6. Seterusnya masukkan kicap dan sos tiram, gorengkannya sebentar.

7. Akhir sekali, boleh masukkan nasi sejuk, sayur sawi, kobis, serbuk cukup rasa maggi dan telur yang sudah digoreng tadi.

8. Kacaukan atau goreng sehingga nasi sebati dan betul-betul masak.

9. Apabila nasi sudah masak, boleh hidangkan dalam pinggan dan susun udang yang digoreng tadi.


Nota : Nasi goreng sedap dimakan ketika masih panas :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan