Isnin, 10 Ogos 2015

Resipi Laksa Utara

Laksa Utara
Laksa Utara
Oleh : Salina Ismail

Bahan Membuat Laksa Utara


Bahan Untuk Membuat Laksa Utara :

1 kg ikan sardin
1 bungkus laksa kering
15 keping asam gelugur
20 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
Belacan (saiz besar ibu jari)
1 genggam daun kesum
4 kuntum bunga kantan
Garam dan serbuk perasa


Bahan-bahan Hiasan :

Timun*
Daun salad*
Bawang besar*
Cili padi*
Cili merah*
Limau kerisik
Telur rebus
Petis udang/otak udang
Semua bahan bertanda * dihiris nipis


Cara Memasak Laksa Utara :

1. Laksa kering perlu direndam terlebih dahulu lebih kurang 3 hingga 4 jam.

2. Kemudian direbus sampai lembut dan ditoskan airnya. Boleh juga rebus dalam rice cooker kerana senang dan cepat masak.

3. Siram dengan air semasa proses mengtoskan laksa agar dapat membuang kanji-kanji yang berlebihan.

4. Bersihkan ikan, kemudian rebus ikan bersama asam gelugur hingga ikan masak.

5. Kemudian asingkan isi dan tulang ikan. Isi ikan perlu dikisar tapi jangan terlalu lumat. Tulang ikan juga dikisar dan kemudian ditapis.

6. Guna air rebusan ikan tadi bersama asam gelugur, masuk isi ikan dan air tulang ikan di dalam periuk.

7. Kisar cili kering bersama belacan dan bawang besar, masukkan sekali dalam kuah.

8. Kisar juga 2 kuntum bunga kantan untuk dapatkan bau kuah yang sedap.

9. Masukkan juga daun kesum dan belah 2 kuntum lagi bunga kantan.

10. Masukkan air secukupnya untuk sebatikan kuah.

11. Akhir sekali boleh masuk garam dan serbuk perasa.

12. Tunggu sehingga kuah mendidih dan betul-betul masak, rasa garam dan masam kuahnya.

13. Kalau suka masam boleh tambahkan sedikit perahan air asam jawa.

14. Siap dan boleh dihidangkan bersama bahan-bahan hirisan tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan