Selasa, 24 Mac 2015

Kek Pisang Kelat

Kek Pisang Kelat

Air Tangan Sahabat :
Ain Aleesya 

Bahan-bahan :

4 biji pisang kelat yang telah masak
1 cawan minyak
1 cawan gula (boleh kurangkan)
1 ½ cawan tepung gandum
2 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam


Cara Membuatnya :

1. Blender gula, telur, garam, pisang dan juga minyak sehingga hancur.

2. Setelah itu, tuangkan ke dalam bekas.

3. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan pisang tadi. Kacau hingga sebati.

4. Masukkan ke dalam loyang kek yang ditabur dengan tepung atau boleh juga disapu dengan marjerin agar kek tidak melekat. Bakar dalam ketuhar sehingga masak.

5. Kek akan bertukar kehitaman. Cucuk dengan lidi atau batang sudu untuk memastikan kek masak atau pun tidak.

6. Jika serpihan kek tidak melekat pada lidi, bermakna kek tersebut sudah masak. Sedia untuk dihidang.

1 ulasan: