Sabtu, 13 Januari 2018

Resipi Pandan Chiffon Cake

Pandan Chiffon Cake
 Air Tangan :
Salina Kitchen


Pandan Chiffon Cake

Sabtu, 30 September 2017

Resepi Daging Masak Hitam Salina Kitchen

Daging Masak Hitam Salina Kitchen
Sumber Resipi :
Salina Kitchen

Bahan-bahan :

1 kg daging (potong besar-besar)
1 genggam cili kering (belah tengah buang biji dan goreng kering)
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang serai
Daun kari
½  cawan kicap manis kipas udang (agak-agak warna kuah bertukar gelap)
1 kiub pati ayam
1 paket kecil rempah perencah sup adabi
2 sudu gula
Sedikit garam
Cili besar dengan bawang hollan potong bulat (untuk hiasan)


Cara Membuatnya :

1. Panas minyak dalam kuali. Goreng cili kering sampai bertukar warna merah kegelapan tapi jangan sampai hangit dengan menggunakan api perlahan.

2. Kemudian angkat masuk dalam blender, kisar bersama bawang putih, bawang merah, halia dan sebatang serai hingga lumat.

3. Seterusnya, guna minyak yang sama bekas goreng cili tadi, masukkan bahan yang dikisar.

4. Masuk sekali daun kari, sebatang serai lagi yang diketuk, rempah perencah sup adabi, kicap, daging, kiub ayam dan gula.

5. Kemudian masuk 2 cawan air. Masak dengan api sederhana sampai daging lembut dan kuah sedang pekat.

6. Apabila daging sudah lembut boleh tambahkan sedikit garam.

7. Letakkan juga cili besar belah dua dan bawang hollan untuk hiasan penaik selera.

8. Tak perlu tambah perasa ajinomoto sebab sudah masukkan kiub ayam.

9. Sedia untuk dihidang untuk santapan keluarga.

Step by Step Cara Membuat Kek Marble Pandan dan Kek Marble Coklat Susu


Sumber Resipi :
Salina Kitchen

Bahan-bahan :

¾ cawan gula kastor @ gula halus
¾ cawan buttercup
1 sudu besar ovalate
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A @ 5 biji telur gred C
¼ cawan @ 3 sudu besar susu pekat
¼ cawan @ 3 sudu besar minyak
1 ¾ cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder


Cara Membuatnya :


Campur buttercup, gula kastor, esen vanila dan ovalate di dalam bekas.


Pukul atau putar sampai butter kembang putih gebu. Mulakan dengan speed perlahan dan seterusnya boleh guna speed laju selama 20 minit.


Kemudian, masukkan telur satu persatu. Putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih-buih.
  

Seterusnya, masukkan susu dan putar sekejap selama 3 minit.


Tambahkan minyak dan putar dalam 2 minit lagi.


Ayak tepung gandum bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sedikit demi sampai habis.



Apabila adunan sudah sebati, bolehlah letak pewarna dan perasa pilihan anda. Jika pilih marble coklat susu, letakkan 2 sudu serbuk koko dan 1 sudu perwarna coklat dark emulco. Satu adunan lagi biar warna asal.  Sapukan loyang dengan butter dan lapik dengan baking paper. 


Cara nk buat corak belang-belang tu senang jer.. Korang tindankan aje adunan tu di tengah-tengah loyang berselang seli warna.. Mula dengan warna asal.. Dan diikuti warna coklat dan warna asal semula.. Buatlah berapa banyak belang-belang yang korang nak.. Tindan-tindankan aje demo macam dalam gambar di atas.


Untuk last step saja nak nampak cantik sikit kita buatlah corak-corak atasnya... Tompokkan dua tiga sudu adunan warna coklat dan lorekkan aja guna lidi.. Loreklah bentuk bunga ka.. Daun-daun ka... Muka laki korang kaa.. Hahaha Upp lawak ja nahh...




Untuk membuat kek marble pandan, saya guna perisa pandan green coconut. Letak 1 sudu aje tambah 1 sudu kecil pewarna hijau... Selang selikan adunan mcm tadi.. Tindan-tindan aje kt tengah-tengah loyang ok.. Biar aduanan tu bergerak sendiri.. Korang x payah usik-usik dia dengan sudu ke senduk ke.. Kang x jadi corak belang-belang tu...



Lorek-lorekkan dengan lidi.. Panas oven 10 minit sebelum bakar kek tadi okeh... Bakar suhu 160'c api atas bawah ikut jenis oven masing-masing.. Masa 45 minit..
 


Boleh cucuk dengan lidi nak check kek dah masak ke belum.. Kalau cucuk lidi keluar bersih.. Maknanya kek dah masak.. Boleh keluarkan dari oven dan terbalikkan atas redai sekejap dan terbalikkan semula.. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun...


Ok setelah dibedah siasat... Tudia nampak tak kegebuannya di situ... Sgt moist, halus mulus. Tak terlalu manis. Manis-manis buah jer... Tak keringkan  anak tekak. Orang tua makan comfim tak tercekik...



Selamat Mencuba...